Guusje Boekje 2 is uit!

Uitreiking Guusje Boekje 2 aan de wethouder

Donderdag 13 april was het zover; het tweede boekje met 12 Guusjes was klaar en het eerste exemplaar werd tijdens een druk bezocht VIP Café door Alex Naber uitgereikt aan de wethouder van Inclusie in Almere Maaike Veeningen. Alex heeft zelf ook een Guusje in het boekje staan, met een oproep om te stoppen met het pesten van mensen die “anders” zijn. Maaike schreef het voorwoord in dit boekje:


In Almere moet iedereen zichzelf kunnen zijn en volwaardig mee kunnen doen aan onze samenleving. In Almere zijn we divers en vieren wij die verschillen.

Voor mensen met een beperking of chronische aandoening is het helaas (nog) niet altijd vanzelfsprekend dat ze op alle vlakken kunnen meedoen in onze samenleving. Zo worden veel mensen met een beperking of aandoening regelmatig buitengesloten, bijvoorbeeld doordat een gebouw niet toegankelijk is voor mensen met zichtbare en onzichtbare beperkingen. Daarom zet de gemeente Almere zich samen met Werkgroep ViP (VN-verdrag in de Praktijk) en andere partijen in voor een inclusieve stad voor iedereen.

Om ons hierbij te helpen, is Guusje er. Guusje kijkt vanaf een wolkje naar verschillende situaties waar mensen met een beperking of chronische aandoening zich vaak in bevinden. Guusje laat ons zien dat mensen met een beperking in onze maatschappij vaak (onbewust) worden buitengesloten en houdt ons zo een spiegel van bewustwording voor.

De Guusjes zijn een mooi voorbeeld van exclusiviteit en bewustwording en wijzen ons allemaal op onze blinde vlekken. Ik raad je aan om ze te delen in je omgeving en het gesprek aan te gaan over de punten die Guusje zichtbaar maakt. Wat missen mensen in jouw omgeving of organisatie en waar kunnen we elkaar daarbij helpen?

Zo komen we steeds dichter bij een stad waarin alle mensen volwaardig kunnen meedoen.


Klik hier om Guusje Boekje 2 te bekijken. Je kunt het boekje daar ook downloaden. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s