Voorzieningen voor ons allemaal

Een Guusje striptekening van een Damen in een elektrische rolstoel die geen invalidentoilet in de buurt kan vinden.

Wat zou ik het fijn vinden als ik net als iedereen gewoon naar het toilet kan. En ik niet steeds hoef te vragen of er voor mij wel een toilet beschikbaar is. Sinds ik in een rolstoel zit, lijkt het wel alsof het voor mij niet meer normaal is dat ook ík naar het toilet moet.

Het is echt heel erg vervelend als je in de stad bent en dat je dan nergens terecht kunt. Je ziet dat iedereen wel naar het toilet kan in een restaurant of andere gelegenheid, maar jij niet. Bijvoorbeeld omdat de toiletten alleen via een trap bereikbaar zijn. Maar meestal zijn er gewoon geen toiletten voor mindervaliden! En áls ze er wel zijn, zijn ze vaak op slot of zijn ze in gebruik als opslagruimte en kan ik er nog niet bij …

Als ik weer eens te horen krijg: ‘Nee sorry meneer, we hebben voor u geen beschikbaar toilet’ en ik vervolgens weer naar het gemeentehuis wordt doorverwezen, dan vraag ik mij wel eens af: “Hoe zou jij het vinden als je nergens meer naar het toilet zou kunnen gaan? Zou jij dan nog wel je huis uit durven?”

– Pieter Marten, 61 jaar