Schrijftolk, ringleiding of gebarentaal

Een Guusje striptekening van mensen die gebruik maken van verschillende soorten gehoorondersteuning, zoals schrijftolk, ringleiding of gebarentaal.

Oorspronkelijk kom ik uit Irak en ik woon sinds 1998 in Nederland. Ik ben horend geboren en pas rond mijn 30e levensjaar ben ik permanent gehoorapparaten gaan dragen. In 2016 besloot ik voor een Cochleair Implantaat (CI) te gaan. Er ging een wereld voor mij open. Mijn zelfvertrouwen in de communicatie met anderen groeide enorm. Ik kan er weer op vertrouwen dat ik kan volgen wat er om mij heen wordt gezegd of besproken. Ook tijdens onverwachte en spontane gesprekken. Dit geeft mij het gevoel erbij te horen, iets te kunnen inbrengen en volledig deel te kunnen nemen aan een gesprek.

Ik maak ook gebruik van Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG). Dat helpt enorm. Niet alleen qua begrip, maar ook qua energieniveau. Ik hoef me dan niet meer zo te concentreren en af te vragen of ik het goed heb begrepen. Ik gebruik dan ook vaak een combinatie van CI, NmG en een schrijftolk. Zonder deze en alle andere hulpmiddelen zou ik nooit zover gekomen zijn.

Geduld hebben en leren concentreren is heel belangrijk. Ondanks mijn CI blijft het vermoeiend en kost het een hoop energie. Mijn gehoorverlies geeft wel beperkingen, maar dat is voor mij geen grote drempel om vol van het leven te genieten.

– Amir, 43 jaar