Loketcommunicatie

Een Guusje striptekening van een loket met allerlei gehoorondersteuning

Ik heb sinds mijn geboorte gehoorproblemen. Gelukkig kreeg ik thuis en op school goede begeleiding en merkte er weinig van. Ik heb dan ook heel goed en duidelijk leren spreken.

Later ben ik administratieve kracht geworden. Ik had in mijn werk moeite met stenografie en het maken van notulen. Dat ging veel te snel en lukte dus niet altijd. Ik kan wel liplezen en let altijd op de lichaamstaal van mensen.

Ik ben gaandeweg wel wat brutaler geworden en zeg nu gewoon dat ik doof ben en het niet versta. Ook zijn er mensen, die erg snel praten en lispelen. Dan vraag ik of ze rustiger en duidelijker willen praten. Dit gebeurt niet alleen in gezelschap, maar ook bij instanties aan het loket. Dan is het belangrijk om alles goed te kunnen begrijpen zodat er geen misverstanden ontstaan. Gelukkig komen er steeds meer manieren om dit probleem op te lossen en het makkelijker te maken.

Veel hangt af van je eigen houding; kom voor jezelf op en gebruik de steun van je vrienden en omgeving. Als je in een hoekje blijft zitten, kom je er zeker niet. Je hebt tenslotte evenveel rechten als ieder ander en dat mag je laten merken ook.

– Marjolein, 78 jaar